Анализ на Feedback-а

Помощ, съвети и препоръки

Модератор: semerdjiev

Анализ на Feedback-а

Мнениеот semerdjiev на 05 Апр 2008, 11:04

Това, което всеки eBay потребител знае (или поне би трябвало) е, че трябва да провери репутацията на продавача преди да закупи каквото и да било. Има обаче един проблем - по начина, по който се поднася, тя е изключително неудобна за работа и е донякъде подвеждаща. Ето както имам предвид: да речем, че искате да закупите нещо от търговец, които има 15000+ feedback-а и 99,2% положителна репутация. За повечето хора това е достатъчно, но за мен не е. Това, което аз искам да знам е: от какво идват тези 0,8% недоволство? При 15000 потребителя, това са 120 души, които са останали недоволни. Имайки предвид опцията за взаимно (mutual) изтегляне на Feedback при разрешаване на проблема, както и обещанията за гаранция, връщане на парите и пр., тази бройка съвсем не е малка. За съжаление, eBay не предлага възможност да се покаже само негативния или само неутралния feedback, а показва всичко накуп. Така мненията на тези 0,8% са разхвърляни межди 15000 коментара и очевидно откриването им на ръка е нелека задача. За щастие, тук може да ни помогне ето този сайт:

http://toolhaus.org/

Той ви предоставя търсачка, в която можете да въведете името на даден търговец и ще получите списък, който съдържа само негативните и неутралните мнения оставени за него. Търсенето е гъвкаво - можете например да поискате негативния feedback само от последните 90 дни, да прегледате за false positives (т.е. положителен Feedback, в който обаче текста е отрицателен, напр. "Warning: Fake") и т.н. Имайте предвид, че търсачката понякога е бавна и след като натиснете Search бутона, може да се наложи да почакате 10-20 секунди, преди да видите резултатите. Затова не бързайте да натискате Refresh или F5. Така само ще натоварите допълнително сървъра.

По-долу ще ви дам един пример за използването на търсачката и то не с измислена история, а с реален пример за събития, които ми се случиха в последните няколко дни. Предисторията: преди време ми направи впечатление, че в eBay има много не-маркови USB Flash Drives, които са на много по-ниска цена отколкото марковите си събратя. Всъщност цената беше толкова по-ниска, че реших да си взема един такъв - в края на краищата за тези пари може дори и да работи по-бавно или да не е много красив. За щастие точно преди да купя нещо попаднах на тази статия:

http://reviews.ebay.com/BEWARE-of-FAKE-1GB-2GB-4GB-8GB-USB-Flash-Drives-on-eBay_W0QQugidZ10000000001236200

Накратко: оказва се, че редица "търговци" си изкарват парите, като взимат ниско-капацитетни устройства, препрограмират контролерите им така, че да се представят за устройства с по-висок капацитет и след това ги пускат в продажба. Така едно 1-гигабайтово устройство се превръща в 4-гигабайтово. Разбира се, когато се опитате да запишете нещо на него, ще успеете да запишете най-много 1GB и всичко над 1GB ще се изгуби. В най-лошия вариант, устройството може да не става за нищо. Наглостта обаче не спира дотук и се оказва, че в някои флашки дори са качени и троянски коне - в главната директория стоят обещаващо кръстени програми като "copy.exe" или "manage.exe".

Как това се връзва с нашата история: тези търговци обикновено имат доста висок рейтинг, а много от тях са дори PowerSellers.

Защо става така? Причините са много, но като основни можем да посочим две. Най-напред, заедно с flash-ките, тези търговци продават и много други стоки, повечето от които са що-годе нормални – кабелчета, калъфчета, кутийки и пр. Сами разбирате, че на тях не може кой знае какво да им стане, а дори и да са далече от качеството на марковите стоки, трудно е да кажеш "Ами кабелчето, което поръчах за 0,10$ не отговаря на изискванията ми". Второ, много потребители (а) оставят позитивен feedback веднага щом получат стоката, още преди да са я проверили, (б) са с ниска компютърна грамотност и им трябва много време, преди да разберат, че нещо не е наред или (3) оставят feedback веднага след продажбата. По този начин дори и по-късно да останат неприятно изненадани, те няма да могат да променят нищо.

Ако вместо да гледате рейтинга, проверите отрицателния feedback на некоректните търговци, веднага ще видите в червено мненията на потребители, които са се опарили. Ще видите и малкото мнения на потербители, които са "доста в час" и ще ви опишат точно къде е проблема. Като пример, вижте отрицателния feedback на тези търговци:

http://toolhaus.org/cgi-bin/negs?User=gdeal4u2day
http://toolhaus.org/cgi-bin/negs?User=pohula

Обърнете внимание на следните коментари:
"not samsung - try Hisun - misleading title - works fine and fast delivery"
"not everything was there, and 2 weeks later, it stopped working"
"BEWARE !!!!fake item , can't use for 8 GB DATA .. keep crashing"
"item failed to work after 2nd day not a happy customer"

Смятам, че те са доста по-полезни от титлата Power Seller или 98-те процента позитивни коментари натрупани от продажба на калъфчета и шнурове или от потребители, които са прекалено добри и доверчиви когато оставят Feedback.

Разбира се, по никакъв начин не искам да предизвикам масова параноя :) Сами разбирате, че не е възможно да удовлетвориш всички и дори и добрите търговци получават понякога отрицателен feedback. Бъдете обаче внимателни и внимателно проучвайте хората, от които ще купувате.

Редакция (16 август 2007): Трябва да внеса едно допълнение към казаното по-горе. eBay.co.uk притежава собствена функция за филтриране на feedback-а. С нея бихте могли да прегледате само негативния feedback на даден търговец. За целта трябва да кликнете върху една от цифрите в таблицата показваща детайлния feedback или да използвате линковете над списъка с оставените коментари. Тази функционалност обаче липсва в eBay.com, както можете да видите на дадените по-долу screenshot-и.

Въпреки това, функционалността предоставена от Toolhaus.org, не е излишна дори и в този случай. Първо, чрез него може да се търси за т.нар. False Positives, т.е. коментари, които са оставени като положителни, но носят негативен смисъл. Второ, чрез него могат да се филтрират само коментарите засягащи определени продукти - функция, която е доста полезна при анализ на търговци, които имат голям брой продажби.

Изображение
Последна промяна semerdjiev на 16 Авг 2008, 23:19, променена общо 3 пъти
semerdjiev

Анализ на Feedback-а

Sponsor

Sponsor

Re: Анализ на Feedback-а

Мнениеот ivo_ivo на 05 Апр 2008, 12:13

Когато вляза в детайлния фийдбек и ми излезе таблицата на търговеца за една година, чукам върху посоченото число негативни или неутрални коментари и ми излизат само те, без позитивните. Така че веднага мога да преценя как стоят нещата. Гледам и за какви стоки са оставени, защото наистина е възможно позитивните да са само за дребни стоки, а за други - по-скъпи - да са негативни.
Аватар
ivo_ivo

Мнениеот velqn на 05 Апр 2008, 13:59

Добър материал, мерси!
Аватар
velqn
Site Admin

Мнениеот Ronson на 05 Апр 2008, 14:44

Thumbs UP!!!
Аватар
Ronson

Мнениеот Vania на 05 Апр 2008, 17:41

НЕВЕРОЯТНО
БЛАГОДАРНОСТИ ЗА ПОДРОБНИЯ МАТЕРИАЛ И ОТДЕЛЕНОТО ВРЕМЕ
Аватар
Vania

Мнениеот semerdjiev на 05 Апр 2008, 18:02

Благодарности и от мен, че сте направили темата важна :)

Искам да добавя, че за тези от вас, които често изполват eBay, вероятно ще представляват интерес следните улеснения предлагани от toolhaus:

http://toolhaus.org/negs-firefox.html
Добавя toolhaus в контекстното меню, което се появява при десен клик върху дадена връзка (Firefox)

http://toolhaus.org/negs-menu-IE.html
Добавя toolhaus в контекстното меню, което се появява при десен клик върху дадена връзка (Internet Explorer)

http://toolhaus.org/negs-search.html
Добавя toolhaus в полето за търсене в Internet Explorer 7 и Mozilla 2.x

Аз лично използвам последния вариант, а първите два не съм използвал.
semerdjiev

Мнениеот PureEvil на 05 Апр 2008, 22:56

Интересно :). Но никой софтуер не може да ти анализира будалите, които купуват неща на които не са прочели описанието. От там идват повечето негативи при такива търговци с голям брой Feedback.

Аз като купувах стоки от леко съмнителен търговец проверих Feedback-овете за тази стока от другите потребители - всички бяха доволни от тях, а недоволни от друга стока(това също няма как да го провери даден софтуер, човек си трябва).
PureEvil

Мнениеот Ratatouille на 25 Май 2008, 21:41

Благодаря ти, това е наистина полезно.

Нещо, което ме обърка мен много в началото в иБей беше това, че до името на продавача стои номер и после процент. Понякога този номер е доста внушителен, а процентът е умерен, примерно 60 , и в началото не можех да разбера сега кое от двете да гледам да е повече, процента или числото. Рових се в Хелп-а на иБей, но честно казано Хелпа им е твърде заплетен и може да се луташ много из линкове, без да намериш отговора на прост въпрос.

Та, стигнах до извода да гледам процента, и чак след това числото все пак да не е прекалено малко. Все още не съм сигурна дали и това е правилен подход. Но с времето ще се изясни :)
Ratatouille

Мнениеот semerdjiev на 25 Май 2008, 22:57

Да, процентът наистина е по-важен от бройката. За съжаление и той не е достатъчно показателен, освен ако търговецът не е събрал пълни 100%. Дотук мога със сигурност да кажа, че големият брой продажби и голямото разнообразие от различни видове стоки намаляват полезността на този показател:

Нека предположим, че даден търговец продава 100 различни вида стоки, всяка със собствена специфика. Да речем, че в сделки с една от тях той се издънва напълно, но в другите 99 се справя добре. Да предположим още, че освен това е натрупал голям брой продажби - 20 000+ и то що-годе равномерно разпределени между различните видове стоки. Тогава той ще има рейтинг около 99% и пак ще се издънва тотално при определени сделки.

Добавете сега към това факта, че много потребители пишат "шестици" още преди да са получили или дори разгледали стоките и ще получите една доста спорна картина. Затова и горещо препоръчвам посочения по-горе метод.

Всъщност нямам никакво понятие, защо самият ebay не предоставя услугата, която се предлага от toolhaus.org
semerdjiev

Мнениеот hoolie на 01 Юни 2008, 08:27

Някой може ли да обясни как се сформира този feedback ? Гледам човек , който няма нито един негативен и в същото време е с 99.6 % . Не е ли редно да бъде на 100% ?
hoolie

Следваща

Назад към eBay