от semerdjiev на 03 Юли 2008, 16:57
35$ с доставката (около 43 лева по днешния курс) е под минимума от 20 евро за стоки, които не се обмитяват при пристигане (защото не вярвам доставката да е по-малко от 3-4 лева).
Иначе за нови разпоредби и аз не съм чувал, но по принцип мога да кажа, че за повечето стоки, цената вкл. доставка от Великобритания е сравнима с цената вкл. доставка от САЩ + ДДС. Както много пъти се изписа, това ДДС се дължи за всяка стока с цена над 20 евро, дори и митото да отпадне, а маркирането на пратката като подарък не гарантира безпроблемно пристигане. Нещо повече, дребните хитрости като маркиране на нещо като подарък, обявяване на по-ниска цена и пр. правят доказването на реалната цена пред митническите власти много по-трудно, отколкото ако имате реална фактура с печати и пр. (А фалшива фактура с по-ниска стойност никоя западна фирма няма да ви издаде). Така че твърдението, че "всеки трябва да си помисли дали е готов да се разправя с митниците за освобождаване на пратка и дали му се плаща 20% ДДС, когато същата стока може да дойде от Великобритания (или друга страна в ЕС) с малки разлики в цената" важи с пълна сила. Не казвам, че няма случаи, в които си струва нещо да се поръча от САЩ. Не казвам и че няма да си получите стоките, в края на краищата в България сме свикнали на бюрокрация. Но според мен не е приятно човек да се насади сам на пачи яйца, само поради лекомислие/неинформираност.