Първият Kindle DX в България :)

GSM, MP3 / MP4 players, Цифрови фотоапарати ...

Мнениеот bigstoyan на 27 Яну 2010, 23:26

Изображение
Предполагам аз съм един от първите щастливи притежатели на Kindle DX International в България. Поръчах го още в деня на премиерата - 19-ти януари и само два дни по-късно вече беше тук.

Ето откъс от потребителското ревю, което сътворих днес набързо

Електронната книгомания, наречена Kindle DX

Личните впечатления на един щастлив собственик

Ако трябва да оценяваме устройства, като Kindle DX, то те попадат в една обща графа: „уникални”. Не знам как другояче накратко можеш да наречеш едно наистина страхотно парченце технология, което е измислено и изпипано отначало докрай.
Поръчах моят нов Kindle DX International в деня на световната му премиера – 19-и януари. Само 2 дни му бяха нужни, за да се озове той в ръцете ми, прелетял от централата на Amazon.com през няколко града в САЩ, Германия, Хърватия... Организираният по американски гигант UPS си доказа качествата и го достави буквално за часове до нашата страна, а без да се впускам в по-нататъшни подробности ви споделям, че има голяма вероятност той да се забави доста повече вътре в самата ни родина, докато успеете да си го вземете. Знаете: митници, гишета, документи, чакане, нерви, накратко посещение на UPS, взимане на цесия, заплащане на 20% мито и такси за ЕОРИ номер и всичко това напред-назад в райна на Аерогара София...
Пропускам обаче тази маловажна и тривиална част за да ви опиша най-важното за Kindle DX. Онова, което трудно ще намерите в специализираната преса, още по-малко българска. А именно – личните впечатления на един щастлив собственик.
Разопаковах... не, по-точно буквално разкъсах и раздрах кашончето на „Киндълчо” още в метрото, докато се прибирах към дома си. Нямах никакво търпение да го зърна, пипна. Признавам, дори ме беше малко страх дали изобщо е вътре и дали някой алчен търговец не го е подменил с парче ръждясала ламарина. И познайте – той не само бе там надлежно и сигурно опакован, до степен такава, че трудно ще го извадите умишлено, (камо ли да изпадне, без да иска), но още при първия допир изтръгна доста възклицания от мен...
Изображение
Красив!
Бялото устройство (да, Amazon не предлагат други цветови варианти засега) на живо е много по-красиво, отколкото на снимките. Чисто, някак ефирно, здраво сглобено и вдъхващо чувство на солидност. Замислено и осъществено по перфектен начин. От щатската компания то идва добре опаковано, но БЕЗ абсолютно никакви допълнителни джаджи и глезотии. В кутията ще намерите едва три неща: Киндълчо, USB кабел за връзка с компютър и накрайник за едната му страна, позволяващ да бъде използван за зареждане при 220/240 волта. Само че американски стандарт :D - т.е. ще трябва да си купите отделно адаптер за да може да го използвате с нашите контакти. Спокойно, евтин е.
За разлика от предишния Kindle 2, при DX бутоните за прелистване и управление са изнесени отдясно. Това го прави не само по-изчистен като дизайн, но и намалява шансовете хващайки го за корпуса да прелиствате, без да искате. Всички бутони се ненатрапчиви, а тези на Qwerty микроклавиатурката са толкова дребни, че може да си помислите, че е абсурдно да пишете с тях. Ако поставите Kindle DX в легнало положение и пишете спокойно с двете ръце, няма никакъв проблем да набирате стихове, романи и проза. Дори се продават специални допълнителни приложения, като такива за писане на Notes например.

Изображение
Размазващ дисплей
Не исках да пиша думичката Smashing и затова избрах леко жаргонния израз. Но екранът на този е-reader наистина е 100% гарантирано по-добър за четене от всеки електронен дивайс, който сте виждали някога. E-ink технологията използва микрочастици, които ориентирайки се с помощта на ел. ток в различни посоки създават 16 оттенъка на сивото, до почти черен цвят. Подсветка тотално липсва и ефектът на появяването на текст върху електронната хартия е сравним с това на средновековна магия и появяването на загадъчни символи върху празен лист.
Изображение
Липсата на излъчване намалява контраста върху самия екран и не принуждава окото да се натоварва допълнително – нещо, което всеки LCD дисплей, дори най-добрият прави. Затова четенето с e-reader е несравнимо по-приятно и можете да четете с часове без да усетите парене в очите, умора или денят ви да приключи със сериозен главобол. Kindle DX дори има още по-добър екран от предшественика си (вече има и режим Landscape, който се включва автоматично ако завъртите книгата). Освен че е визуално почти два пъти по-голям, той е усъвършенстван и има по-добър контраст между буквите и екрана. Освен това според някои тестери по-големият диагонал способства за побирането на около 3 пъти повече текст на екран, което води до 3 пъти по-рядко натискане на бутон за прелистване. А оттам и до намаление консумацията на енергия. Според много източници, ако изключите безжичната връзка устройството може да изкара и цял месец без батерия. Разбира се все пак зависи колко четете. Ще ви кажа след около 20 дни :D :D

ЦЯЛОТО РЕВЮ СЪС СНИМКИ ЩЕ НАМЕРИТЕ ТУК
bigstoyan

Sponsor

Sponsor

Re: Първият Kindle DX в България :)

Мнениеот velqn на 27 Яну 2010, 23:48

Зверско е!
Аватар
velqn
Site Admin

Мнениеот chilko на 28 Яну 2010, 00:33

иху и честито :)

сега тествам рийдъра на плесио, но си мисля за един bebook mini от expansys или за merlin (същия като този на плесио) от focalprice...
здравия разум обаче ми подсказва да изчакам още малко ;)
chilko

Мнениеот Ratatouille на 28 Яну 2010, 02:35

Благодаря за ревюто. И аз искам да имам такава джаджа, но в момента няма как...
Ratatouille

Мнениеот -= F o z z y =- на 28 Яну 2010, 10:50

Хайде и тук да ти е честит, Байо!

Наистина бях искрено удивен от лекотата, с която се чете на това устройство, и ми се струва, че дори след дълго зачитане няма да се усети някакво напрежение (в очи и мозък, не другаде :lol: ).
Не съм срещал толкова удобен за четене екран досега.
Инвестицията наистина може да се окаже оправдана в дългосрочен план, но за момента е доста нерентабилна, според мен.

Чакаме да се похвалиш как си го кирилизирал! ;)
Изображение
Аватар
-= F o z z y =-

Назад към Техника